Kako bi bili sigurni da se svi takmičari pridržavaju propozicija DWCa te da regularno i profesionalno ocijene izvedbe, ARS Centar Zenica je za DWC Balkan 2017 angažovao  vrhunske stručnjake.

dina-cv-2

mr EDINA PAPO,

Rođena u Sarajevu (BiH). Angažovana već sa 16 godina u Baletu NPS, gdje je pored plesačke karijere započela i svoj put u koreografiji i balet majstorstvu. Diplomirala na čuvenoj Akademiji Ruskog Baleta „Vaganova“ i specijalizirala na Državnom Konzervatoriju „Rimski Korsakov“ St. Petersburg, Rusija te stekla rijetka i cijenjena zvanja: Pedagog klasičnog baleta, baletmajstor koreograf. 2009. odbranila magistarski rad na Akademiji baleta „Vaganova“ u Rusiji, prvi je magistar umjetnosti vezan za umjetnost baleta u BiH. Dugogodišnji je direktor Baleta NPS (2003 – 2015). Mnogobrojni plesači su danas solisti i članovi ansambla baleta NPS, zahvaljujući Edini Papo, stekli profesionalni i umjetnički nivo. Autor je preko 30 samostalnih baletskih premijera u BiH i Evropi. Radila je sa umjetnicima iz Rusije, Rumunije, Izraela, Italije, Makedonije, Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Japana… Zaslužna je za obnovu i nastavak tradicije klasičnog baleta visko profesionalnog nivoa u BiH. Sa umjetnicima baleta pod njenim rukovodstvom ostvarena je međunarodna saradnja i mnoga gostovanja izvan BiH. U njenoj organizaciji i koreografiji obilježeni su jubileji, proslave i godišnjice baleta. Član je žirija u baletskim takmičenjima Rumunije, BiH, a također gost-pedagog baleta „Prix de Lausanne“ – Međunarodno baletsko takmičenje, te „Monaco Dance Forum“ u Monte Karlu. Osnivač je Međunarodnog Festivala baleta „Balet Fest Sarajevo“ u Bosni i Hercegovini. Njeni tekstovi o istoriji umjetnosti baleta i kritičke analize, osvrti su objavljivani kako u relevantnim bh. naučnim časopisima tak o i u međunarodnim. Nosilac je priznanja i nagrada za svoj dugogodišnji rad u pedagogiji baleta i kao koreograf autor. Svoje iskustvo i dalje prenosi na mlade u BiH i Evropi.

15094933_10153839009330194_6039290208905253631_nMilica Bezmarević,

Solista baleta, baletski pedagog, repetitor klasicnog,neoklasicnog i modernog baleta, član Upravnog Odbora Narodnog Pozorista u Beogradu,… neumorna Milica Bezmarević pridružit će se sjajnoj sudijskoj postavi na ovogodišnjim kvalifikacijama DWC Balkan.

Rođena 04.05.1965.g., diplomirala u beogradskoj baletskoj školi “Lujo Davičo” 1984., a specijalizirala u MAXY (školi Baljšog teatra u Moskvi). Svoje profesionalno iskustvo počela je sticati kada je, već kao učenica III razreda srednje škole, dobila angažman u SNP-u Novi Sad. Usljedile su uloge u predstavama “Orion”, “Večiti neženja”, “Don Kihot”, “Pepepljuga, a u nekima je već igrala i glavnu ulogu poput predstava “Amerikanac u Parizu” i “Balada o mesecu lutalici”.

1988. godine dobija angažman u Narodnom Pozorištu u Beogradu gdje ubrzo postaje i I Solista Baleta. Uslijedile su  uloge u predstavama “Labudovo jezero”, “Zimski snovi”, “Don Kihot”, “Jelisaveta”, “Bajadera”, “Žizela”, “Dama sa kamelijama”, “Uspavana lepotica”, “Romeo i Julija”, “Kraljica Margo” i mnoge mnoge druge. Zapažene nastupe zabilježila je i izvedbama sola u operama “Karmen”, “Slepi miš” i “Knez Igor”, a 1994. i 1995. godine angažovana je i u  Nacionalnom Baletu Paname.

1995. godine počinje raditi kao asistent Natalije Zolotove (Primabalerine Baljšog Teatra), a od 1997. do 2006. kao profesor klasičnog baleta i klasičnog repertoara u baletskoj školi “Lujo Davičo” u Beogradu. Da je neumorna dokazala je 2001.-2003. kada je nastupala sa teatrom “Mimart” u predstavama “Made in Norway”, “Mreža” i “Plavetnilo”. Od 2003. angažovana je kao baletski pedagog Pozorišta na Terazijama i kao baletski pedagog i  Repetitor Baleta NP.

mary

MARY WALLEDGE rođena je u Škotskoj gdje i nastupala sve do 1973. godine kada se seli u Jersey. 1987. godine postala je ravnateljica First Tower School of Dancing u Jerseyu. Štićenici njene škole postali su plesači i predavači na velikim plesnim akademijama poput English National Ballet Company ili West End Shows, kao i po kabareima širom svijeta.
Bili su i veoma uspješni na plesnim takmičenjima po Velikoj Britaniji, ali i po svijetu.
Mary se penzionisala 2013. godine i oduševljava je raditi kao sudija za različite plesne discipline na Dance World Cupu.

john_grimshaw_about_usJOHN GRIMSHAW predsjednik DWC World studirao je Muziku i dramu u Londonu gdje je i specijalizirao. 1995. godine, nakon uspješnih godina u radu sa finansijama u Hong Kongu vraća se u Jersey gdje nastavlja raditi isti posao i usput počinje podržavati lokalna plesna takmičenja . Tijekom posjete Minhenu 2004. godine, pratio je natjecanje DWCa i upoznaje Korinnu Sohn sa kojom potpisuje partnerski ugovor za svjetsku licencu DWC limited 2009. godine.

Dance World Cup 2011 bilo je prvo natjecanje pod novim nazivom i pokroviteljstvom i bilo je veoma uspješno.  Finalno takmičenje održalo se u pariškom Disneyland Newport Bay Convention Centru.

Advertisements